Linkdev
Linkdev
Linkdev
Linkdev
Linkdev
Linkdev
Linkdev
Linkdev
Linkdev
Linkdev
photography by Hossam Hassan

designed: 2007 by ramzi makram-ebeid

Linkdev’s meeting rooms and library were my first interior design project post graduation, and as such, this project will always be my first baby.

My aim here was to create a space that would inspire brainstorming and creativity, a space that would be extremely functional and very different to what most users would have experienced before. Most importantly, I wanted to sense Egypt in the space. I therefore began by using something very common in Egypt’s plant world as an inspiration, the beautiful papyrus plant.

To bring nature into the room, and create the feeling that you’re in the middle of a papyrus field, papyrus plants were to be planted along side all the large windows outside the office.   

The black was used to create blackboard walls in every room for brainstorming. By adding sliding doors (that were also blackboards), no space was lost inside the room.

To contrast the soft curtains and the light stained woods, exposed columns gave the space a “work in progress” vibe, which is very fitting in any brainstorming room as no idea is ever final or perfect.

Maximizing the space, the main table carries up to 12 people (each with their own electrical outlet and light switch for the spot above) and surround seating for up to 12 (again, each user has his/her own electrical outlet and light source). 

Having been a victim of “where did the eraser go?” as well as “anybody see any chalk?” a door handle with a tray to carry both was very important, and like the papyrus plant, all handles stem from the ground.

The ceiling brought the most richness to the space, as well as height. Though the client wanted a traditional false ceiling, I persuaded them to create a more unique ceiling that would fulfill their electric needs and balance the industrial feel of the exposed columns.   

The large meeting, waiting, and small meeting rooms were side to side; so the large scale sliding doors were perfect in creating one large common space.

Like the large meeting room, an artist was brought in to add permanent chalk-like drawings to the blackboard walls. By doing so, a little fun and wit were brought to the room, while also clearly indicating which walls were blackboards. 

Finding flexible metal tubes at a local mechanics store, I created a papyrus plant feel in the middle of the room, while also giving each visitor his/her own light switch and electrical outlet.

Before entering the waiting area, traditional papyrus plants were painted on the entrance walls, giving visitors an indication of what is to come. 

The client needed a library, but they also needed an extra meeting room. I therefore took the opportunity of placing an eight seater meeting/reading table in the middle of the room, again each user is given their own electrical outlet.

Since it is in a different part of the building, this room has a slightly different feel. I therefore opted for a white table and beautiful purchased stained bookshelves.

The sleek minimal doors are a cool contrast to the entrance’s marble walls.  

The waiting area has a drop down ceiling for lighting and plasma screens. Designed for visitors and the receptionist in another room to communicate, the plasma screens are also a great way to showcase Linkdev’s awesome websites.

The room also serves as a more informal meeting space, with a low table surrounded by cushions (again, electrical outlets from flexible tubes are available for all), as well as a side seating like the two meeting rooms. 

Notice how the lighting also resembles the papyrus.