designed: 2009 by ramzi makram-ebeid

Working with Ramzi simply raised the bar of what one might expect from an interior designer. His commitment to the client, his contagious enthusiasm and his dedication to always satisfy the customer wishes have rendered this a fun rather than an arduous job. I look forward to working with him again!

Marianne Simaika

When you live in the chaos that is Cairo, your weekend or summer home becomes your sanctuary. I therefore had to create a space that not only relaxed my client, but was also kid friendly.

With abundant inspirations around Gouna and the red sea, I decided to create a house that mixed Nubian sensibility with mid-century modern sleekness and functionality. The result is a unique home that is visually appealing, calms your mind yet provides all modern amenities.

The client had initially wanted a seated high bar between the kitchen and the dining area, however, I felt that an open space would allow for better circulation and, unlike our lives back in Cairo, free of obstructions. 

The kitchen is a mix of modern and ethnic, and is very fitting to the design sensibility of both Gouna and my client. The exposed shelf gives you quick access to items you use most, while the wooden cabinets offer a sand protection, ample storage and lighting.  

Furnishing and painting the space meant we had to work with what we had architecturally. Using a beautiful taupe color for all the walls and a pure white for the corniche and ceiling, I played with people’s visual perception of the ceiling heights by changing the thickness of the corniche in each room. Though subtle, the different areas/rooms are now clearly visible. 

The sectional sofa uses local linens and cottons in earthy tones, but is sprinkled with bolder accent colors. The space is chic and laid back, and offers ample moving space for both kids and adults.     

The living area offers great views of the lake while still giving the owners an intimate family space to spend time together. Most items in this space have dual functions – the table is composed of multiple stools/side tables, the media storage also stores trays and floor pillows and the sectional can be easily moved around. By adding a washable cover to the sectional (after a few accidents by the owners’ kids), the space can now withstand anyone. 

Most of the year, the weather in Gouna is incredible, safe from the wind, and therefore the outside area needed as much attention as the inside area. The owners wanted the patio to be super chilled, and hence, the outdoor eating table is surrounded by benches. The seating is low and doubles as storage, and in the center of it all, another bar so the party can move outside anytime. 

Going to bed and waking up to soft tones and clear walls is an ideal way to clear ones mind. Though minimal, the lighting pieces are both antique and, after being bathed in nickel, are also modern.  

The client had two kids, a teenager and a toddler (at the time of design). Overlooking the mountains, their room had to be cool for the teenager, but also fun for the toddler. By using the same color scheme as the rest of the house and adding rich durable fabrics, the space was automatically given a “mature” feel. However, little additions such as the scenic mountain silhouette painted in the same taupe as the rest of the house, and an oversized orange pendant that looks like the sun, gave the room a young fun vibe.  

A close up of the taupe mountains and orange sun of the children’s room.

The master bedroom overlooks the lake offering the best view in the house. The walls here were left intentionally empty, with the focus left solely on the window. Using silver embossed linen curtain fabrics, the window shimmers when the curtains are closed. Complimenting the “Gouna Bed” and “Gouna Bedside Tables” is a crème quilted duvet cover that brings a warm home feel to this holiday destination.