designed: 2012 by ramzi makram-ebeid

We highly recommend Mr. Ramzi Ebeid as an interior designer…With his attention to detail, innovate ideas and friendly attitude he made a success of the project.

Ahmed El Alfi, Chairman Flat 6 Labs

“For four times a year, flat6labs hosts teams for a three months period and gives them access to the facilities, expertise, mentorship, and support needed to make the most of their own talent… at the end of that period, flat6labs holds a demo day, where teams have the opportunity to showcase their products to potential investors and media.” – Flat6 labs.

With the above objective in mind, my goal was to create a high-energy, fun, and work-conducive think tank to maximize productivity.

Working in a space with original detailing and woodwork, the client and I prioritized maintaining its grand beauty while infusing a young and vibrant feel to the office. The striking black, red, white, and silver combined with the modern and minimal lines of the furniture, transformed the space into something much more current and functional.

Meanwhile, the open space we created by tearing down walls meant architectural elements could be used in a new way. Below, I transformed a door into a reception desk.  

The entry hall area was maximized by allocating space for an office manager and two informal meeting areas near the beautiful fireplace. Like the entrance sign (homage to Cairo street signs), the CEO’s photo mosaic is also homage to Cairo. With an endeavor like flat 6, potential for expansion into new areas is awesome, thus vernacular branding began with this location.          

Knocking down two main walls, a large working space for six teams and the CEO was created. The original parquet/strip flooring was kept and stained red. All functioning doors were painted red, while the doors the client and I decided to keep closed were painted white. Having been asked not to hide the wires in the walls, I used the cable trays as a source to distribute all wires, as well as the dominant lighting for the room.

Using the wires from above, each desk has boxes for electricity and network access for as many as six team members per table. As some of the views from the office are of a garage or a building too close for comfort, the balconies were transformed into mini gardens with up-lighting for a little drama.

My client used frosted glass in his previous office rather then the traditional white board or black board. I therefore created simple frames with somewhat traditional lines for the frosted glass and placed them throughout the office in the same way one would display art to create subtle dynamic art.

The “construction wire people” accessories are a little fun for the office. Holding the wires together, they also remind everyone of the importance of enjoying their job.

The private work space was originally designed to host cyclical teams. After “cycle 0”, the CEO felt he needed more privacy for him and his team. This room therefore became the permanent staff’s office, and as per request, private glass partitions were added for privacy. By creating a space which was flexible to begin with, and staying in touch with my clients, the transition was very easy.    

As this was not the original kitchen space, wooden floors blessed the new one. Countered with industrial storage and sink, and again, a little local vibe with white stained “baladi” chairs; the kitchen maintains the style and integrity of the office. A media/storage center was also added to make this space both a kitchen and a chillout area.      

The brainstorming room not only takes around 26 people in a rather small space, it also doubles as a storage facility for the office. With the use of frosted glass and projectors, formal presentations as well as casual meetings are ideal in this room.

To better understand the design, please check out what Flat6 Labs do via this video: http://youtu.be/rSuPYdNMgWo

flat6Labs floor plan before                                     flat6Labs floorplan after

flat-6-after_web_0 flat6Labs before